Palanderin Talon Murhamysteeri

Hämeenlinnan tunnelmalliseen Palanderin taloon Designed by Mysteeri käsikirjoitti syksyllä 2018 hyytävän murhakierroksen, jossa porvalliskodin läpi kulkemalla pelaajan on mahdollista kuulustella murhasta epäiltyä talon asukkaita ja henkilökuntaa. Projekti toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginmuseon henkilökunnan kanssa historiallisen paikkaansapitävyyttä kunnioittaen.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo halusi luoda Palanderin taloon murhamysteeripelin, jolla houkutellaan yleisöjä kokemaan museoympäristö uudella ja innostavalla tavalla. Palanderin talo on 1900-luvun vaihteen tyyliin sisustettu kotimuseo. Museon esineet eivät ole vitriineissä, vaan asiakas pääsee kulkemaan aikakauden esineiden ja huonekalujen lomassa, aivan kuten tuon ajan oikeassa kodissa. Tämä tekee ympäristöstä ainutlaatuisen mysteeripeleille, mutta aiheuttaa myös tilan käytölle haasteita.

Mysteerin kokemus pako- ja mysteeripelien saralla vaikutti siihen, että päädyimme tilaamaan pelin käsikirjoituksen heiltä. Mysteeri otti hyvin huomioon tilan erikoisuuden ja sen rajoitteet, mikä oli edellytys sille, että yhteistyö sujui hyvin alusta alkaen. Käsikirjoitukseen oli tärkeää saavuttaa mahdollisimman tarkka autenttisuus 1900-luvun alun porvariselämästä. Käsikirjoittajat olivat hyvin perillä aikakauden historiasta, mutta ottivat myös vastaan museon henkilökunnalta saamansa palautteen ja muokkasivat käsikirjoitusta sen mukaan. Koulutus ja testipelien ohjaaminen oli myös ammattimaista ja kannustavaa. Olemme erittäin tyytyväisiä Mysteerin kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja ylpeitä siitä, että olemme luoneet heidän kanssaan Palanderin taloon ainutlaatuisen Murhamysteeri museossa –konseptin.

Jyrki Nissi
Lehtori
Hämeenlinnan kaupunkimuseo

kuva: Ville Tarhala